LSD…..P?

http://verslas.delfi.lt/verslas/socdemu-versija-krize-sukele-konservatoriai-ir-n-maciulis-bei-g-nauseda.d?id=61874811

Kad neleistinai nekopijuočiau BNS ir ELTA tekstų: nuorodos į dienas, kai buvo su tema susijusių pranešimų. Citatos tikslios, kaip pateiktos pranešime. Pranešimus, kam reikia daiktinių įrodymų, internete nesunkiai susiras, pateikiu kelias nuorodas

Tad:

2008 m. gruodžio 9 dieną R.Šadžius pasakojo, kaip sekasi mokėti vėluojančius atlyginimus

http://www.visasverslas.lt/portal/index/article/4242/del-taupymo-programos-auga-biudzetiniu-istaigu-skolos

Tuomet laikinasis finansų ministras R.Šadžius pranešė, kad valstybė  antradienį baigė mokėti vėluojančius atlyginimus kai kurių valstybės institucijų darbuotojams. Per dvi dienas jiems buvo pervesta daugiau nei 120 mln. litų, buvo teigiama pranešime.

“Per vakar ir šiandien padengėme visą atlyginimų įsiskolinimą – pervesta daugiau nei 120 mln. litų. Tačiau kitų įsiskolinimų yra labai daug – asignavimų valdytojams tiek investicijų projektams, tiek einamiesiems pirkimams skola siekia daugiau nei 0,5 mlrd. litų – tai labai daug”, –  BNS 2008 m. gruodžio 9 d. pranešime cituojamas Rimantas Šadžius.

Anot BNS pranešimo šiuo klausimu  jis dar sakė:  “einamiesiems įsigijimams bus neišvengiamai taupoma, o kai kurių gal ir nereikės finansuoti. Neabejoju, kad bus padengtos visos išlaidos už komunalines paslaugas, išmokėti atlyginimai ir socialinės išmokos.

 

2008 m. gruodžio 2 dieną  G.Kirkilas stebėjosi naujosios valdžios kalbomis apie galimybę prašyti TVF paramos

http://zebra.15min.lt/lt/naujienos/lietuva/g-kirkilas-stebisi-naujosios-valdzios-kalbomis-apie-galimybe-prasyti-tvf-paramos-133351.html

Tos dienos BNS pranešime rašoma, kad laikinasis premjeras Gediminas Kirkilas esąs nemaloniai nustebintas naujosios valdžios atstovų kalbomis apie ketinimus galbūt skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF). Pranešime taipogi minėta, kad pasak laikinojo premjero, tokios būtinybės nėra, tai dar vienas būsimosios valdančiosios koalicijos žingsnis, keliant sumaištį ir tirštinant spalvas, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Tai buvo reakcija į tuometinio kandidato į finansų ministrus A.Šemetos ir paskirtojo premjero A.Kubiliaus pasisakymus, kad Lietuvai gali tekti prašyti TVF finansinės paramos.

 

2008 m. lapkričio 20 d. „Verslo žinios“ paskelbė A.Rozentalio straipsnį apie tai, kad, tuometinio laikinojo  finansų ministro nuomone, Lietuvai derėtis su ES ar TVF dėl pagalbos nėra reikalo

http://vz.lt/?PublicationId=f98d4e83-89f3-4c66-bd46-b744ad488ba3

“Latvijos padėtis labia skiriasi nuo Lietuvos, nes ji buvo priversta prisiimti papildomą atsakomybę po antrojo pagal dydį šalies banko perėmimo. Latvija susiduria su paskolų problema”, – Bloomberg naujienų agentūrai tuomet teigė p. Šadžius.

“Skolinimasis mums kaip ir bet kuriai kitai nedidelei valstybei tapo sudėtingas. Vis dėlto ir toliau kaupsime lėšas ir šiuo metu nėra jokio reikalo kreiptis į Europos komisiją pagalbos”, – teigia finansų ministras.

Straipsnyje minėta, kad kol kas, anot p. Šadžiaus, Lietuvai sekasi, tačiau lėšų kaupimas sunkėja.

 

2008 m. lapkričio 14 dieną ELTA, remdamasi publikacijomis spaudoje, išplatino pranešimą pavadinimu  „Valstybės biudžeto skylė parodyta tik po rinkimų“

http://zebra.15min.lt/lt/naujienos/verslas/valstybes-biudzeto-skyle-parodyta-tik-po-rinkimu-130935.html

Pranešime buvo minima, kad  tikroji valstybės biudžeto skylė Lietuvos gyventojams paviešinta tik po Seimo rinkimų. Iki tol socialdemokratų Premjeras Gediminas Kirkilas žiniasklaidą ir visuomenę nuolat ramino, kad šalyje jokios krizės nėra, o ekspertų perspėjimai – tai tik propagandinė priešrinkiminė agitacija. Jam esą tokie gąsdinimai “kelia juoką”. Premjerui antrino ir finansų ministras Rimantas Šadžius.

Pranešime nurodyta, kad  dar rugsėjį buvęs 109,1 mln. litų valstybės biudžeto pajamų perviršis, spalį virto didžiule skyle, nes į valstybės iždą neįplaukė daugiau nei 530 mln. litų planuotų lėšų, o nuo metų pradžios biudžetas negavo beveik 575 mln. planuotų litų. Pridėjus šiemet numatytą 1 mlrd. litų deficitą iš viso atsiveria beveik 1,6 mlrd. litų bedugnė, kuri iki metų pabaigos gali dar pagilėti.

Dienraštis “Lietuvos rytas” tuomet teigė, jog, jo žiniomis, kadenciją baigianti Vyriausybė dar metų viduryje žinojo, kad šių metų biudžeto planas bus neįvykdytas, todėl Finansų ministerija Valstybinei mokesčių inspekcijai nurodė pakoreguoti mokesčių surinkimo planą taip, kad biudžeto skylė atsirastų tik po Seimo rinkimų. Pranešime buvo paminėta, kad finansų ministras R. Šadžius neigia, kad kairiųjų Vyriausybė iki rinkimų bandė nuo visuomenės slėpti informaciją apie blogėjančią finansinę situaciją ir tvirtina, kad lapkritį pajamų surinkimo planas bus vykdomas.

Tuo metu cituoti ekspertai teigė, kad apsiraminti dar anksti. “Šių metų biudžetas buvo per daug optimistinis, kai kurių mokesčių surinkimo rezultatai turėtų dar pablogėti”, – pranešime cituota teigia SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė.

Pranešime cituotas ir Prezidentas Valdas Adamkus, kuris spalio pradžioje pasikvietęs premjerą ir finansų ministrą sakė “artėjame prie kritinės ir psichologiškai svarbios biudžeto deficito ribos – 3 proc. BVP, todėl neatidėliotinai turime ieškoti būdų, kaip gerokai apriboti biudžeto išlaidas šiais ir kitais metais.

2008 m. spalio 28 d. BNS išplatino pranešimą pavadinimu „Finansų ministras nežino, ar kitąmet Lietuvoje bus recesija“

http://www.balsas.lt/naujiena/221079/finansu-ministras-nezinau-ar-bus-recesija

Jame buvo nurodyta, kad finansų ministras Rimantas Šadžius atsisakė prognozuoti, ar kitais metais Lietuvą gali ištikti recesija, kai šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažėtų du ketvirčius iš eilės.

“Į šitą klausimą šiandien negaliu atsakyti, nesu analitikas. Lietuvos bankas jos neprognozuoja”, -pranešime cituojamas ministras.

2008 m. spalio 13 d. BNS išplatino pranešimą, kad finansų ministras pripažino, jog biudžeto planas nebus įvykdytas

http://www.alfa.lt/straipsnis/201627/Sadzius..biudzeto.nesurinksime=2008-10-13_08-38/

Pranešimas remėsi dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacija, kurioje buvo nurodyta, kad rugsėjo mėnesį į valstybės biudžetą surinkta 109 mln. litų daugiau nei planuota, todėl vasarą atsiradusi biudžeto „skylė“ sumažėjo iki 43 mln. Litų ir ji užlopyta tik laikinai.

R.Šadžius dienraščiui tuomet pripažino, jog likusieji šių metų mėnesiai greičiausiai bus blogesni. Rugsėjo rezultatus pagerino baigtas rinkti praėjusių metų pelno mokestis. Įmonės pervedė 310,4 mln. litų daugiau nei planuota.

„Šiais metais visi mėnesiai, priešingai nei 2007-aisiais, labai sunkiai prognozuojami, todėl ateityje dar gali visko įvykti. Aišku viena – surinkti 100 proc. šių metų biudžeto nepavyks. Kiek lėšų trūks, dabar dar anksti pasakyti“, – cituojamas ministras teigė R.Šadžius.

Tuomet banko „DnB Nord“ vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis prognozavo, kad prastas PVM ir akcizų surinkimas taps biudžeto „duobkasiu“. Jo citatos:

„Kodėl jie pernai suplanavo, kad pridėtinės vertės mokesčio bus surinkta 30 proc. daugiau, sunku suvokti. Jau pernai buvo aišku, kad šiais metais paskolos ir vartojimas augs kur kas kukliau“.  „Greičiausiai įmonės prieš Kalėdas neišmokės tryliktųjų atlyginimų arba jie bus daug mažesni. Šiemet mažiau žmonių metų gale ims trumpalaikes paskolas dovanoms pirkti. Taupyti skatins ir nerimas dėl pasaulinės krizės“.

2008 m. rugpjūčio 20 dieną anot portale „Delfi“ publikuoto R.Lukaitytės straipsnio, R.Šadžius prognozavo, kad tais metais „finansų griūties nebus“

http://verslas.delfi.lt/verslas/rsadzius-siemet-finansu-griuties-nebus.d?id=18219983

sąrašą galima būtų tęsti ir tęsti, bet baigėsi mano pietų pertrauka (o beredaguojant po A.Račo pastabos – ir para beveik baigėsi).

About ...

http://lt.wikipedia.org/wiki/Ingrida_Šimonytė

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

56 Comments

  1. Šimonis :)
    Posted liepos 17, 2013 at 10:09 am | Permalink

    Įtariu, jog likote nepavalgiusi.
    Šiaip jau galėtumėte kartu su N.Mačiuliu bei G.Nausėda padaryti analogišką pareiškimą. (ne politinį, su argumentais). Tiek Nerijui, tiek Gitanui, matyt irgi bus dingęs apetitas.

    • Posted liepos 17, 2013 at 10:30 am | Permalink

      nerijui apskritai nereikia jokio pareiškimo daryti, jis tada net banke nedirbo. Tai savo ruožtu įrodo, kad kalbėtojams visiškai dzin, ką meluoti

      • Šimonis :)
        Posted liepos 17, 2013 at 10:52 am | Permalink

        Išties, geras pastebėjimas. :/ Matyt labai skubėjo, kad net nesu(si)derino, kas ką ir kaip meluos. Koktu net, bjaurastis kažkokia. Leidžia savo nuodus ir jiems dzin, kad niekuo dėtą žmogų dergia. Čia yra žemiau plintuso, dugnas visiškas.

  2. Martynas
    Posted liepos 17, 2013 at 11:31 am | Permalink

    Puikiai atsimenu 2008 metus, kai artėjanti ir prasidėjusi krizė jau buvo akivaizdi, o premjeras Kirkilas jau buvo tapęs pajuokų objektu dėl savo “rožinių akinių”. Pamenu, pagalvojau: “na, ar surinks jie daugumą per artimiausius 10 metų?”. Ir surinko… Ir dar purvus pila. Apgailėtina.

    • Darius
      Posted liepos 17, 2013 at 12:37 pm | Permalink

      Reiktų paprastos sistemos. Nedirbantys/nesimokantys, gaunantys pašalpas bei invalidumus bei neturintys aukštesnio nei pagrindinis išsilavinimo neturi teisės balsuoti. Dabar gi per rinkimus Lietuvos ateitį nulemia krūva pašalpinių kaimo alkochronikų kurie ne tik neturi žalio supratimo apie ekonomiką, bet kas blogiausia yra lengvai paperkami degtinės butelio vertės pakišomis ir nesupranta savo balso svarbos ir veiksmų kenksmingumo. Ar normalu yra toks faktas kaip KALINIŲ BALSŲ PIRKIMAS (darbiečių atvejis)? Kalinys turi sėdėti, o ne balsuoti ir spręsti svarbius klausimus. Tas pats liečia visus minėtus alkochronikus, pašalpinius kontrabandininkus ir t.t. Jei valstybei neneši jokios naudos, o tik naudojiesi jos teikiamais resursais tada būk mielas leisk spręsti svarbius klausimus tiems kas dirba ir visa tai išlaiko mokėdamas mokesčius. Žinau, kad taip niekada nebus nes tai prieštarauja demokratijos principams, bet tokia sistema labai apkarpytų silpnapročių balsų kiekį per rinkimus.

      • Martynas
        Posted liepos 17, 2013 at 2:26 pm | Permalink

        Slapta irgi norėtųsi tokios tvarkos. Bet, kaip jau minėjot, tai prieštarauja elementariems demokratijos principams. Bet va, ką būtų galima padaryti, tai specialius testus kandidatams į Seimą/Vyriausybę nariams. Psichologinis testas + testas administracinės/konstitucinės teisės klausimais+(jei tai vyriausybės narys) pokalbis dėl savo kuruojamos sferos (panašiai, kaip tai darė prezidentė, tiktai kiek labiau koncetruotai). Juk, kai pilietis ieško darbo įmonėje, jo laukia pokalbis ir testas. Ar įsivaizduojat, kiek atkristų tokių nekompetentingų atvejų kaip, Birutė Coolness ir panašiai, kurie nelabai orientuojasi, ką ir kaip daro? Manau, kad tautos atstovai turi būti tiktai aukščiausio kalibro profai, idealiai išmanyti savo kuruojamą sritį, puikiai išmanyti teisinį valstybės mechanizmą bei būtų sveiko proto. 🙂

        • Alvidon
          Posted liepos 17, 2013 at 3:56 pm | Permalink

          Kažin ar “metus prasėdėjai ant pašalpos – negali balsuot parlamento rinkimuos” prieštarauja demokratijos principams.
          Kad tai kertasi su įtakingų partijų interesais – faktas, bet gal kaip tik tai ir yra antidemokratiška ?

        • Keistuolis
          Posted rugsėjo 3, 2013 at 7:37 pm | Permalink

          Man patinka Martyno idėja, bet joje yra vienas didžiulis trūkumas. Manau be patirties ir protingumo (nežinau kaip kitaip pavadinti veiklos išmanyną), būtinas sąžiningumas ir atsakomybė, kurio turbūt jokiu testu neišmatuosi… Problema turbūt politikos yra ta, kad atstovaujama skirtingų grupių interesus, o ne ieškoma geriausio sprendimo valstybei 🙂

    • Posted liepos 17, 2013 at 2:29 pm | Permalink

      Na, jeigu nueisime dar toliau ir prisiminsime euro feilą (nes jau ir eurą mato reikalą prisiminti) – juk jeigu būtume nefeilinę 2006, tai būtume turėję finansavimą už visai kitas kainas. Iki pat 2009 m. galo. Tada jau būtume arba išplauke aukštyn pilvu (jeigu tais gana pigiais pinigais būtume bandę perkaitusios ekonomikos nuodėgulius reanimuot) arba išplaukę. Skolos aptarnavimo bill’as tokiu atveju būtų visai kitas arba būtume turėję bail-out’ą

  3. Niekšas
    Posted liepos 17, 2013 at 12:05 pm | Permalink

    Prašau tuoj pat nustot diskredituoti šią psichodelinę substanciją lyginant ją su šita purvasklaidos gauja.

    • Mindaugas
      Posted liepos 17, 2013 at 6:41 pm | Permalink

      Pritariu!

  4. Paulius
    Posted liepos 17, 2013 at 12:37 pm | Permalink

    Visi paminėti ir, galbūt, apšmeižti asmenys gali laisvai kreiptis į teismą su prašymu viešai atsiprašyti ir paneigti išsakytus faktus, kurie yra neatitinkantys realybės.
    Kodėl to nei vienas apšmeižtas asmuo iki šiol nedarė? Ar aš kažko nesuprantu mūsų teisinėje sistemoje?
    Civilinis kodeksas 2.24 straipsnis aiškiai aprašo šią dielą.
    http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=107687

    • Marius
      Posted liepos 17, 2013 at 1:29 pm | Permalink

      “Gali” nelygu “privalo”. Jei manote, kad asmenys nesikreipdami į teismą tuo pačiu prisipažįsta kalti ir patvirtina šmeižte išsakytų faktų tiesą, tada atsakymas į jūsų klausimą būtų “taip, tikrai kažko nesuprantate”.

    • Posted liepos 17, 2013 at 1:56 pm | Permalink

      o, tai ofkoz. Aš galiu ir dėl kiekvieno, kuris mane delfio komentaruose “arkliasnuke lachūdra” išvadina kreiptis į teisėsaugą. Jeigu nesikreipiu, tai sutinku išeitų?

      • Džyzus
        Posted liepos 17, 2013 at 4:56 pm | Permalink

        Sutinkate išdidžiai iškelta galva 🙂

      • Paulius
        Posted liepos 18, 2013 at 5:26 am | Permalink

        Mes visi suprantame, kad komentaruose ar dar kur numesta tokia blevyzga apie Jus būtų visiška nesąmonė, juolab, kad tai yra ne viešų asmenų pasisakymas ir dėl to kreiptis į teismą būtų laiko švaistymas 🙂

        Bet vieši pasisakymai formuoja nuomonę ir sudaro ją tokią žmonėms, kurie savo galva neanalizuoja įvykių. Kalbu apie tai, kad lsdp tikslingai skleidžia bull shitą apie konkrečius asmenis ir taip sudaro žmonių neteisingą nuomonę apie juos. Būtų puikus pretekstas šiuos asmenis viešai atsiprašyti, žinoma, teismo sprendimu.
        Jei tai pavyktų, būtų netgi puiki rinkiminė akcija prieš prezidento rinkimus:)
        Aišku, visi šie apšmeižti piliečiai yra užsiėmę kitais darbais ir nemato tikslo paneigti tai, kas ir taip jiems yra akivaizdu.

        O aš nuvykęs į kaimą vėl girdėsiu, kad Kubilius kaltas, Nausėda ir Mačiulis sukėlė krizę Lietuvoje ir dėl to dabar jiems taip blogai yra, nes jie taip mano ir va – dar perskaitė žiniasklaidoj, kad visokie ekspertai kaip Kirkilinas tą teigia ir tai yra akivaizdu.

        • As
          Posted liepos 18, 2013 at 5:44 am | Permalink

          Matai, kartais geriau yra nutylėti, išjuokti ir leisti tokioms nesąmoningoms kalboms tyliai numirti. Kitu atveju galima pasiekti, kad pradės veikti Barbaros Streisand efektas (http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Streisand_effect) ir tos nesąmoningos šnekos būtų kartojamos, ir kartojamos, ir kartojamos. 🙂

  5. Nesvarbu
    Posted liepos 17, 2013 at 1:51 pm | Permalink

    Man regis N. Mačiulis bankams dirbo, dar pries įsidarbinant banke. Bet jis galės patikslint.
    Ar mokesčių reformą prie A. Kubiliaus Vyriausybės realiai inicijavo bankai – nors ir neprisipažįsta?
    Pakalbėkim…
    Toli ieškoti nereikia, užtenka pasidairyti užu Atlant. Faktas, iškalbingas – buvęs banko Goldman Sachs vadovas Hank Paulson paskiriamas JAV finansų ministru. Ir kaip manote, ką jis realiai gali atstovauja? Amerikiečių ar bankų interesus? Socialinio draudimo (Social Security ir valstybinės medicininės pagalbos pagyvenusiems (Medicare) programos gali būti apkarpytos. (buvęs Goldman Sachs vadovas nori atimti iš pagyvenusių amerikiečių šią paramą)
    Kaip danguje, taip ir ant žemės. Laikomės naujos/senos strategijos, viskuo kaltinti konservatorius tarnavusius bankų kapitalistams ir nesiskolinusiems iš TVF. Iš Šimonytės tikėjausi reakcijos, kažko panašaus į “ar gi aš nesakiau” arba “aš, taip ir žinojau’ , bet ne BNS archyvų išryškintu šriftu. 

    • Posted liepos 17, 2013 at 2:08 pm | Permalink

      Mano malonumas padaryti taip, kaip tamsta nesitikėjo 🙂
      Tai ir Kirkilo įžymiąją “Infliacijos valdymo strategiją” iniciavo bankai, kuriems motinos dar 2007 m. gale pasakė, kad suks ienas iš Balticų, nes juose darosi nebegeri dalykai. O kaip didžiavosi ta bankininkų “primesta” strategija. N.Mačiulis dėstė ISMe, kiek žinau.

      Hankas Paulsonas? Taip taip, kaip čia jį LDDpiškiai pamiršo paminėti. Nedovanotina klaida.

      • Šimonis :)
        Posted liepos 18, 2013 at 6:44 am | Permalink

        Paulsonas? 😀 Matyt pilnatis artėja. Drg. Nesvarbu ar kartais nsupainiojote Word’o dokumentų? 🙂

        Prisimenant tą eur (ne)įvedimo istoriją, kažkaip prisiminiau a.a. Veselką, kurį teko garbės netikėtai pažinti. Vieną niūrų vakarą oro uosto “bufete” su juo vykdėme “kiekybinio atlaisvinimo” programą, tai po pirmojo etapo svarstėme apie eurozonos +/-, po antrojo jau buvome nusprendę pradėti keisti valiutą, kai po trečiojo, kadangi buvme prilieję per daug likvidumo, musų ten nebepriėmė. 🙂
        Tai kai sėdom į taksi, tai jis man pasakė, sako žinai, kodėl LT nepriims? Ogi todėl, kad valdžia elgiasi taip, kaip mes šyvakar.
        Nežinau, ką žmogus veikė politikoje, bet prie baro su juo buvo tikrai smagu.

        • Nesvarbu
          Posted liepos 18, 2013 at 8:34 pm | Permalink

          Man visada taip, arba word’o dokumentus supainioju, arba LSD….Pilnatis uzeina.
          Kazkaip nujauciau, kad “prikabindamas” Paulson’a uzkabinsiu ir Simoni 🙂

  6. Posted liepos 17, 2013 at 2:03 pm | Permalink

    Krizė buvo pasaulinė.. o Kirkilo su Kubiliaus vyriausybės solidariai prisidėjo pries jos gilinimo.

    Tiesa.. dėl svaidymosi kaltinimais nereikėtų stebėtis. Tuo užsiiminėja visos Lietuvos politinės jėgos.

    • Posted liepos 17, 2013 at 2:13 pm | Permalink

      Na, dėl solidarumo pasiginčyčiau. Klausimas – kas priežastis, o kas pasekmė. Gal jeigu nebūtų pirmosios, nebūtų antrosios, arba jeigu pirmoji būtų kitokia, antroji būtų kitokia. Arba kitokios būtų pasekmės (kaip Estijoje, kur sprendimai buvo priimti laiku, nors lygiai nemalonūs. Tiesiog laiku. Tad ekonomika vožėsi dar labiau, o va skolelė ant mokesčių mokėtojų kūno praktiškai nepakrutėjo iš vietos)

      Vienas dalykas yra drabstytis emociniais kaltinimais iš serijos kas labiau “myli žmones ir jais rūpinasi”, nes tą sunku pasverti ir kiekvienas gali leitis, kiek išmano. Visgi, kai mėtomasi tokio pobūdžio tekstais (ir netgi atvirai meluojama), būtų gerai, kad nereikėtų į tai sakyti “look who’s talking”. Ir dar būtų gerai visada kalbėti maždaug tą patį. Kaip sakė Tvenas, nemeluoti yra naudindga todėl, kad paskui nereikia daug ko prisiminti.

  7. Rytis I
    Posted liepos 17, 2013 at 2:27 pm | Permalink

    Na štai, ką ir reikėjo įrodyti: “Pasak jo (Syso), Andriaus Kubiliaus Vyriausybės sprendimai veda prie to, jog socdemai negalės kelti atlyginimų tiek, kiek tai leistų padaryti atsigaunanti šalies ekonomika” – dabar galima jau lengviau atsikvėpti ir ten visokie apierinkiminiai pažadai ale “1509” nebegalioja, nes prieš tai buvusi valdžia nenutiesė lieptelio į varguoliams pažadėtuosius rūmus.
    Be to, “..ministras (Andriukaitis) pridūrė beveik neabejojantis, jog Konstitucinis Teismas netrukus priims dar porą A. Kubiliaus Vyriausybei nepalankių sprendimų”. Tai čia gal viskas jau nuspręsta? Ir kaip čia išvis KT taip ilgai miegojo, pramiegojo visos kadencijos Vyriausybės sprendimus, kurie galimai net ypač sunkiai gadina Konstitucijos dvasią?

    • Posted liepos 17, 2013 at 2:43 pm | Permalink

      KT nagrinėjimo procedūra ilga, jeigu kreipiasi ne Seimas. Nes eilėj stovi krūvos. Beje, įžymusis Andriukaičio inicijuotas kreipimasis dėl PSD (kuris yra 1995 m. pačių socdemų kūrinys, Kubilius tą įmoką tik sumažino:)) baigėsi paties Andriukaičio feilu. Tiesa, jam tai dabar patogu, nes dabar jau jis sergsti, kad į PSDF, o ne iš jo….
      Šiems metams koeficientų sumažinimo galiojimą pratęsė jau naujasis Seimas. Jeigu jau toks “apsišvietęs”, kaip dabar liudija Andriukaitis – galėjo nepratęsti, betgi biudžeto be papildomų pjaustymų kitur nebūtų sudarę. Šiaip jau galėtų suskaičiuoti, kad net mokant kompensacijas, skola bus užbill’inta daug mažiau, nei būtų buvus, jeigu Vyriausybė būtų bandžiusi mokėti nesumažintas algas tada. jeigu būtų buvęs TVF, apie tai iš viso nebūtų ką kalbėti. Nes dabar, turbūt dėl savo nuostabumo, ponai skolinasi gerokai pigiau. Ir negalėtų girtis nei deficitu žemiau Mastrichto, nei apie eurą svaičioti. Ir vistiek “aukštųjų” pareigūnų algos būtų gerokai didesnės, bet aišku dėl to būti kaltas “nesolidarus Kubilius”.
      Šiaip šita situacija bus sunkus išbandymas ne vienam politikoje, valstybės tarnyboje – juk nuo rudens koeficientai atšoks, o dėl praeities teks bylinėtis, jeigu kas jaučiasi nuskriaustas. Nebent Seimas priimtų horizontalų “kompensacinį įstatymą”, kad tie, kurie visgi nejaukiai jaustųsi bandydami pasibylinėti dėl savo koeficiento, nes tai daugiausia “high -end’as”, neturėtų “apsšviesti” ir nebūtų gėda. Tada žinoma, bus galima pasislėpti už mažesnių viršininkų nugarų

      Ir šiaip įdomu: kiek auganti ekonomika šalies, kurios deficitas balansuoja ant perviršinio ribos, leidžia kelti atlyginimus viešajame sektoriuje? Geriausiu atveju, sakyčiau puse pajamų augimo tempo. Tai vien MMA padidėjo beveik dešimtkart tiek

      • Šimonis :)
        Posted liepos 17, 2013 at 9:10 pm | Permalink

        Juos reikėtų palikti “įšaldytus” arba “atšildyti” tiek, kad išlaikyti perkamąją galią ties paritetu. Ir spręsti esmines bėdas. Turim kerėplą viešąjį sektorių, kuris ryja ne tik pinigus, bet kas yra dar svarbiau – laiką, tai gimdo neefektyvumą, o su tuo ilgainiui pareina ir visos kitos bėdos, kurias vis bandom suklijuoti skolintais pinigais.
        Tie socdemų nušnekėjimai, tai atsiprašau, iš kitos galaktikos, kiaulių sistemos. Žinot, kaip sako, bėgėdžių gėdas – kiaulės suėda. Šiaip, pamąsčiau, ar Kirkilas, Andriukaitis ir co. sugeba Jums į akis pažiūrėti, kai bando kažką išaiškinti?

        • Posted liepos 18, 2013 at 5:31 am | Permalink

          Labai paprastai: vieni nefokusuoja žvilgsnio apskritai – jau ne problema, kiti apskritai nežiūri niekada žmonėms į akis – irgi be problemų. Na o likusiais atvejais visada padeda akys tų, kurios gėdą suėda 🙂

  8. Posted liepos 17, 2013 at 2:59 pm | Permalink

    Gražus atsakymas. Ir iš esmės teisingas, nes šį kartą G.Kirkilas ir Co prikalbėjo blėnių kaip reta.

    Tačiau man štai smalsu (visai be pykčio), kokiu teisiniu pagrindu BNS tekstai yra skelbiami šiame tinklaraštyje? Ar to pagrindo nereikia? 🙂

    Ta pačia proga sveikinu su naujomis pareigomis ir linkiu viso ko geriausio asmeniniame gyvenime ir profesinėje veikloje.

    • Ciesorius
      Posted liepos 17, 2013 at 3:22 pm | Permalink

      Tai daiktinis įrodymas, pateiktas (skaitytojų) teismui. 🙂 Laimei ar nelaimei, netiesiogiai už ačiū reklamuoja BNS.

    • Posted liepos 17, 2013 at 6:54 pm | Permalink

      Na, tekstai buvo paskelbti tikrai ne siekiant uždirbti, pasinaudoti rezultatu ar dar kažką su tuo padaryti – tiesiog kadangi geriausiai už save kalba patys kalbantieji, tai buvo siekis tiesiog replikuoti tikslias įmanomas citatas, kurias pateikia BNS be jokių interpretacijų. Pastabos mintį vienok suprantu ir tekstą pertvarkysiu, kad tai nebūtų “tekstų skelbimas”. Dėkoju už pastebėjimą.

  9. antanas
    Posted liepos 17, 2013 at 7:19 pm | Permalink

    kaip man patinka Ingridos kompetencija ir faktu tėškimas neišmanėliams į veido sritį… gaila tik vieno, kad tokius straipsnius daugumoj skaito tie kurie ir tiap gaudosi realioj situacijoj, turi kritinį mąstymą ir nesivadovauja emocijom žiūrėdami į nuo gus faktus, o absoliučiai didžioji dalis tų, kuriem tokie straipsniai skirti, kad parodyti jų nusišnekėjimą, vietoj paskaitimo ir apsižvietimo, arba pritariamai loja delfio komentaruose, neva kaip tai liuks pašnekėjo demagogijos dievai arba tuo metu pragerinėja paskutinius pašalpos litukus kur nors rajono parduotuvėlės prieigose.. sekmės ingrida, gal net ateitį visa chronologija galėtų sugult į kažkokią knygelę ar ką panašaus..

    • Posted liepos 17, 2013 at 7:34 pm | Permalink

      Mielas Antanai, smagu, bet gal pastebėjote, kad čia nėra jokios mano nuomonės. Žinoma, ji buvo dėstyta ne kartą, akcentuojant beje klaidas, kurios buvo padarytos atskirais atvejais ir su TS LKD “pagalba”, deja. Bet visgi neatskleidžiant informacijos apie situaciją, kas juos bent šiek tiek reabilituoja, nekalbant jau apie politinę kainą.
      Tiesiog gal sveika žmonėms atsiminti, ką kalbėjo, nes jau matyt patys nebežino, kada meluoja, o kada tiesą sako

  10. Ed
    Posted liepos 17, 2013 at 7:27 pm | Permalink

    Būsimas magistratūros studentas, pagrįstai koncervatorių šalininkas… Sveiki.

    Grįžęs namo tėčiui guodžiausi, kad girdėjau per radiją tą juokingą pareiškimą. Ir kad man gaila, kad mes, jaunimas OK, suprantam, kad čia blefas, populizmas. O jei koks jaunuolis ir mažiau savivokos potilikoje turi, tai gal prenumeruoja kokias verslo žinias ar kitus antibrain-wash kanalus facebook’e ir supranta kur yra teisybė. Bet yra galybė senyvo amžiaus žmonių provincijoj, kurie išgirdę antraštę TV/radijoje kad “tai koncervai užvirė košę” priima tai kaip už gryną pinigą ir leidžiasi būti paveikiami (įtaka ateities rinkimuose).

    Bet tėvukas gerą “point” pasakė, kad tai gali būti tiesiog manevras atitraukti žiniasklaidos ir žmonių dėmesį nuo darbo partijos bylos ir socdemų koalicijos konflikto.

    • Posted liepos 17, 2013 at 7:32 pm | Permalink

      pritariu. O šalininkas konservatorių ar socdemų – čia ne taip svarbu, svarbesnis klausimas čia: su gėda kaip reikalai?

      • algis
        Posted liepos 18, 2013 at 2:46 pm | Permalink

        Panašu, kad tuoj liks tik gėdos sąvoka, o pati gėda – baigia nunykti.Greitu laiku tik senienų muziejuje bus galima pamatyti. 🙁 hhhhhhhhh

  11. biuriokratas buvęs
    Posted liepos 17, 2013 at 10:24 pm | Permalink

    Šios dienos vaizdeliai ir ankstesnis KT nutarimas privertė mane susirūpinti. Kadangi nesenai buvau biurokratas ir nelabai mažas, dabar staiga sužinojau kaip žiauriai buvau nuskriaustas. Preliminariai apskaičiavau, kad “konstitucinė skriauda” gali sudaryti apie 120 k Lt.
    Iš šios dienos konferencijos supratau, kad yra “nuoširdžiai” norinčių man šią skriaudą atlyginti, jei vėl nesutrukdys Kubilius su Šimonyte. Kadangi aš tokio dydžio išlaidų nesu nusimatęs, o žmona jau miega, prašau protingo patarimo kam skirti planuojamą gauti piniginę satisfakciją, jog ji prisidėtų prie valstybės valdymo tobulinimo ir konstitucinės doktrinos aiškinimo siaurinimo, išvengiant ateityje tokių “briedų”, kurie cituojami straipsnio pradžioje ar išsakomi politikos “lyderių” konferencijose.

    P.S. man šiuo metu kyla tik neoriginalios idėjos, pvz. finansuoti kai kurių personažų kurso kartojimą politmokykloje.

    • Posted liepos 18, 2013 at 5:29 am | Permalink

      kadangi mano kompensacija irgi būtų nemaža, gal imtumėt į būsimo SPV partnerius (aišku, jeigu žmona nieko prieš 🙂

      • biuriokratas buvęs
        Posted liepos 18, 2013 at 8:02 pm | Permalink

        Šaunu! Būtinai, tiek dėl idėjų, tiek ir dėl lėšų 🙂 Turėtų susidaryti fondelis artėjantis į 300 k Lt . Gera pradžia! Tačiau reikėtų geros idėjos, nes problema matyt sisteminė…

        P.S. dėl partnerystės žmona neturėtų įsižeisti 🙂 bet dėl lėšų skyrimo viską reikia daryti labai konfidencialiai, nes būtų sunku įtikinti, jog tai pagrįstos išlaidos siekiant apsisaugoti kad ir nuo didelio mąsto kvailysčių ar melagysčių

        • Šimonis :)
          Posted liepos 19, 2013 at 6:11 am | Permalink

          IMHO gabiausiems LT konstitucinės teisės studentams galėtumėte apmokėt ekonomikos studijas kokioje geroje UK mokykloje + padengti jų gyvenimo išlaidas patirtas internshipo teisinėse kontorose (su sąlyga, kad tai bus finansų depas) metu. 🙂
          Tiesa pasakius, panašiai elgiasi ir ne biurokratai, aišku, žmonų jie neturi, o jei turi, tai jos apie tai dažniausiai nežino 🙂

  12. nop
    Posted liepos 18, 2013 at 1:25 pm | Permalink

    tikrai galetu persivadinti i LSD Partija, nes jau visiskas kosmosas ten darosi. Tikriausiai Kirkilas ne tik tabaka i pypke pradejo deti. :))

  13. Mindaugas Leliunga
    Posted liepos 18, 2013 at 2:15 pm | Permalink

    galbut iseisiu trupti is konteksto, bet noreciau pasakyti, jog kaip jaunas zmogus ir bendraujantis su savo aplinkos zmonemis, drasiai teigiu, jog Lietuvos ateities perspektyvos laukia, tik sviesios. Nepaisant medines svietimo sistemos auga tikrai protinga, kosmopolitine, nebijanti tiesiogines atsakomybes karta 🙂

  14. gadiminas
    Posted liepos 18, 2013 at 2:52 pm | Permalink

    Iki 2008-ųjų rinkimų esant vaivorykštinei koalicijai ir pats A. Kubilius siūlė didinti pensijas, o išmokas motinoms siūlė mokėti net trejetą metų. Tad kažkiek atsakomybės gal vertėtų prisiimti ir konservatoriams? Na žinoma 2008 metai buvo demagogijos metais socialdemokratams ir buvo pripilstyta nemažai melo.

    • Posted liepos 18, 2013 at 5:56 pm | Permalink

      Gadiminai, tuo klausimu esu jau viską pasakiusi, ką galėjau. Bet galiu pasikartoti:
      1) daugiausia “pinigingų” siūlymų Seime priinicijavo Seimo narys iš Liberalų sąjūdžio (geras pokštas). Visgi, tuometinė vyriausybė užuot tas iniciatyvas stabdžiusi – pasizulindavo ir pritardavo, o dar ir savo pridurdavo. Taip į kosmosą išaugo motinystės pašalpos, šalpos išmokos, vaiko pinigai ir panašūs dalykai daugiausia didelės širdies ministrės darže. Gal kas nors kada nors bandė tam rimtai priešintis? Vyriausybė pritardavo – kartais su kokiais menkais apskabymais, bet pritardavo. Vienintelis dalykas, kuriam prisimenu neryškų priešinimąsi buvus – valstybės tarnybos bazinio dydžio padidinimas iki 490 2008 metais, įvykęs iš RJ Dagio “padačios”. Bet juk šitas reikalas pats pirmas 2009 metais atgal ir sugrįžo, skirtingai nuo kitų dalykų.

      2) didelė dalis išlaidų augimo buvo užprogramuota Vyriausybės sprendimais, net ne įstatymais – pvz. pensijų padidinimas, kur tiek bazinė pensija, tiek draudžiamosios pajamos reguliuojamos nutarimu. Kadangi tuo metu sodra dar turėjo rezervą, tai net biudžeto nereikėjo tikslinti šioms papildomoms išlaidoms, kurių pilnas krūvis persikėlė į 2009 metus, kai nei rezervo nebebuvo nei reguliarių pajamų. Panašiai buvo su pedagogų atlyginimais – 2007 metais jiems buvo padalinti “stadioniniai” privatizavimo fondo pinigai, o kai jie baigėsi, tai jau reikėjo “tikrų” pinigų ieškoti. Tokių bombikių buvo pakankamai. Gal Kubilius ir siūlė didinti pensijas kalbose, bet matyt nesiūlė jų didinti 50 procentų per pusantrų metų. Galiausiai Seimas neturi kompetencijos šitą klausimą spręsti, t.y. tai Vyriausybės sprendimai, kuriuos atsinešdavo geroji ministrė, dažniausiai finansų ministrui už nugaros.

      XV Vyriausybės kadencijos metu opozicija irgi siūlė ir mokesčius mažinti, ir išlaidas didinti ir tą darė nuolat. Visgi, kažkaip pavyko nesąmonių darymo išvengti.

      Galiausiai prisimenant kaip buvo dozuojama informacija apie biudžeto situaciją ir perspektyvas 2008 metais visi bandymai įrodinėti dešiniųjų kaltes atrodo nerimtai. Save gerbiantis Vyriauysybės vadovas turėjo ateiti į seimą ir pasakyti – stabdom arklius arba rėšimės į atramą. O kaip vyko realybėje? Priminti nereikia

    • Posted liepos 18, 2013 at 7:43 pm | Permalink

      beje, vaivorykštė atrodo irgi prisibaigė gerokai iki rinkimų

  15. Nesvarbu
    Posted liepos 18, 2013 at 8:55 pm | Permalink

    Ir vel vadas priverstas teisintis. Bet jeigu jau sutarem, kad prie krizes pagilinimo daugiausiai prisidejo Kubilius su Simonyte ir banku ekspertai, tai gal ir laikomes tos versijos o ne ir vel kaitaliojame savo nuomone. (kaip moteris) Kaip tada atrodo partija?… Visai nerimta.

    http://verslas.delfi.lt/verslas/a-butkevicius-truputi-persistengta-del-n-maciulio-ir-g-nausedos.d?id=61882531

    • Posted liepos 19, 2013 at 4:25 am | Permalink

      Matykit pozityvą viskame, Nesvarbu (nes tikri LSD partijos rėmėjai būtent taip ir mato- net pavydžiu jiems to giedro mąstymo):
      1) dėl konservatorių nesiteisina niekas
      2) dėl Nerijaus ir Gitano – tik truputį perlenkta

      Overall, kaip ten sakė DP byloj – veikė bedrininkų grupėje, kur organizatorius Kubilius 🙂
      tik truputį perkvalifikavo trečiadienį pakalbėjusių “prokurorų” kaltinimus

      • Šimonis :)
        Posted liepos 19, 2013 at 7:39 am | Permalink

        Šiaip jau, kalčiausias yra Landsbergis ir jo nepriklausomybės projektas.

        • Posted liepos 19, 2013 at 9:56 am | Permalink

          taip, mačiau, kad jis ir dėl II pasaulinio karo kaltas (nes tuomet jau buvo gimęs)

    • Posted liepos 19, 2013 at 9:57 am | Permalink

      o, nebesijaudinkit. jau Kirkilas šiandien viską “atiteisino” atgal.
      Tvarka

      • Nesvarbu
        Posted liepos 19, 2013 at 8:43 pm | Permalink

        Bukim biedni, bet teisingi. O Kirkilas jau toks – labai teisingas zmogus.
        Kam krize, o kam – motina tikroji (versta is nevalstybines kalbos)

  16. ggg
    Posted liepos 22, 2013 at 10:31 am | Permalink

    Kaip pasakyti kada politikas meluoja? Juda jo lupos 🙂

  17. Martynas
    Posted liepos 24, 2013 at 7:25 am | Permalink

    Ponia Ingrida, pamenate, kaip po straipsnio “Kas skolon sudėta” antra dalimi baiminotės, kad Sysui jūsų komplimentai neatsilieptų tarnyboje? Akivaizdžiai neatsiliepė, jei tarp trijų muškietininkų į šią spaudos konferenciją buvo priimtas 🙂

    • Nesvarbu
      Posted liepos 24, 2013 at 8:09 pm | Permalink

      p. Algirdo atsakas į p. Ingridos komplimentus – “Šimonytė, kieta finansistė” (oficialu) Taip, jog 1-1 . Kad tik tai, irgi neatsilieptų tarnyboje 🙂

    • Posted liepos 29, 2013 at 5:19 pm | Permalink

      tai ir džiaugiuosi už jį, nemalonumai tarnyboje, kiek menu, vienas didžiausių streso šaltinių 🙂 Matyt, kad to streso nebūtų ir radijun plačiau šia tema padiskutuoti nerado laiko ir komandiravo Bronių Bradauską.

  18. Posted liepos 30, 2013 at 12:32 pm | Permalink

    Visi kalbam apie krizės pradžią, eigą, pasėkmes ir priežastis, kas kaltas, o dar geriau kuris kaltesnis. Pabaigoj reziume – KT taip darbais užsivertė, kad ne taip suinterpretavo. 🙂 .
    Mano galva, tai mes vietinės kūdros karosai vis pamirštame, kad krizės paskutinio 100 metų yra banalios – žmogiškas godumas. Pinigų pradėjo darytis neproporcingai daugiau nei pačių prekių, kad ir tos pačios prekės pradėjo būti daromos su užplanuota technologine kliurka, o ekonomikos augimas pripažintas vienintėle siektina vertybe norint jaustis oriai. Joksai ekonomistas nesutinka su mintimi, kad jei ekonomika neauga – gyvenimas gali būti geras. Pinigų orinių ir investicinių orinių instrumentų pasidarė daugiau nei pačios realios vertės bvp mūsų žemelės dešimtimis kartų, o spręsti krizės priežastis ir pasėkmes užsiėmė tie, kurie patys visą tai ir sukūrė. Čia dabar kaip partija būtų ” bitės prieš medų”, arba kaip TVF krizę sprendė. Ką mes su tais skandinaviškais sloikais kariaujam, čia iš esmės tik lašas jūroje visos sistemos opos, jei ne ką nors rimčiau iš onkologijos paminėjus. Jei pinigai būtų prekių ekvivalentas, tuomet viskas būtų elementaru, kaip tik atsirado bankai ir finansų instrumentai, ekonomikos skątinimas per kreditus, pradėjo eiti finansų metastzės per pasaulį. CCCP pagriuvo – tos metastazės pradėjo eiti žymiai greičiau per šios šalies teritoriją ir jos įtakos zonas ir dabar neturint kur plėst tų finansų instrumentų nepadengtais niekuo visa ši globali finansinė piramidė braška, nors vis dar skatinama iliuzija ” to big to fail”. Visa ES plėtra taip pat buvo tos pačios įtakų sferos plėtros dalis. Sakyč tikslai pasiekti, krūva piliečių parsiunčia iš anapus penkis bvp procentus į LT, bet jie gyvena tenais. Neimant karinės pramonės gamyklų, lengvoji pramonė pas mus nebeegzistuoja, mąstymai apie rinkos sąlygas dėl Ignalinos AE – kam ji mums, juk tos pramonės nebėr, žalieji šviesios atminties dėlei kadaise buvo prieš dar vieną papildomą reaktorių, berods trečią. Jei imti mūsų vietinį prūdą, mieli karosai ir lydekos, tai aš bent turėsiu mažą viltį, kad valstybėje pradės kažkas keistis, kuomet seimo nariai baigs važinėt mersedesais už parlamentines lėšas ir baigs ministras pirmininkas gauti ir seimo nario algą ir ministro pirmininko vienu ypu. Priminsiu smulkmeną, kad pirmieji seimo nariai buvo gavę paskyras auto Moskvič, o po to buvo Golf3 markės auto.
    Aš prisimenu tą mūsų Ingrida diskusiją apie tą Nac.Sloik.lt, bet apeinu aš ratuką ir vėl gi žiūriu… mes skolinamės Snorų pokštam padengt, garantijos iš Valstybės – nac.sloik.lt vis tiek ne mūsų nosei, nes tik Friklis gali suprast kaip per keletą dienų 17 liamų už profesionalų darbą paimti…, nors ir visos garantijos yra valstybės bet kokiam bankui bankrutavus ties tais 100.000 evropopinių. Nejau turi duot dūbą koksai geras geras švedas su savo sloiku, kaip kad geras geras amerikonas mažeikų naftą pardavęs rusams be jokių skurpulų, į kurį tiek vilčių sudėta buvę Čiurlionį skambinan, kad suprastumėm, jok niekam mes su savo polėkiais ir siekiais neindomūs ?
    Šiandien nusipirksiu mėsingą dešrelę ir skelbsiu konkursą konsultantui pastarosios virimo ir valgymo klausimais. Turiu nerimo, kad nemokėsiu tiksliai šią procedūrą atlikti pagal ES standartus. Vdrug dar suvalgysiu be tolerancijos. 🙂 🙂

  19. Posted liepos 30, 2013 at 1:25 pm | Permalink

    Kaip sake Josifas Visorionavičius – kritika be konstruktyvaus siūlymo yra destrukcija! Prie visų šio žmogaus netobulybių nesutikti būt sunku. Prie dabartinio finansų bardakėlio ” alia naturel ” vienintėlis gyvasties išsaugojimas yra kaimo žemė. Priklausyti nuo visų GMO ir lozungų “apie viską pagalvota” yra jau prabanga. Pasakos apie “super našius darbuotojus ES” bent man ir pasibaigęs etapas. Vienintelė viltis yra ta mūsų krašto žemė atsigavimui ir kad ES bedarbystei išaugus mūsų tėvinainiai bus priversti gryžt namučio ir nenorom turėsim tvarkytis, kad išgyvent savo plotelį. Štai kodėl negalima pardavinėt žemės užseniečiams. O iš istorijos, tai Lietuvos kaimas ir buvo visuomet mūsų šalies kamieninės lastelės. Ne Oginskio polonezą mieste bedievinantys lietuviškas knygas iš Karaliaučiaus nešė. Pagaliau krizė yra pačių pinigų sistemos, todėl peršasi išvada, kad krizės sprendimas yra sumažinti savo priklausomybę patiems pinigams. Jei jūsų gerbuvis priklauso nuo to ar Geogijus su Aramanijum ant maikės, o išmanusis turi būtinai 2 kart protingesnis už uošvenę – tuomet visos krizės jūsų. Pakeisime požiūrį į materialinį pasaulį, pasikeis ir paties materialinio pasaulio krizių įtaka mums patiems.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos