Darbotvarkėje: partnerių trolinimas

Beužgimstantis dviejų vyriškių kūdikis, interneto kanduolių jau pakrikštytas “Darbotvarke”, šią savaitę sukėlė kalbų,  spėlionių, versijų ir kūrybos pliūpsnių. Buvo diskutuojama, kam to reikia ir kas iš to išeis. Kažkas stebėjosi, dauguma visai nesistebėjo, kai kurie tikrai ar apsimestinai džiūgavo, daugiausia į kameras. Šiandien, kaip ir buvo galima tikėtis, prezidiumai ir tarybos vienbalsiai (nežinia tik, ar pagal gerą tradiciją – garsiais plojimais) palaimino dviejų vyriškių ketinimus. Nepritariančių, jeigu tokių buvo,  turbūt iš anksto paprašė neatvykti, kad nebūtų kokio konfūzo, neva kas nors turi ir kitą nuomonę.

Po to įvyko spaudos konferencija. Daug ten turbūt buvo pasakyta ir ne viskas aprašyta. Bet štai viena vieno iš tėvų citata apie tai, ką kūdikis veiks, tuoj pat šovė taikliai į tą “bendrą elektoratą”, nors iš tiesų tai visai į kitą taikinį – Darbotvarkė rūpinsis “liaudimi” toliau, o būtent todėl jau nuo liepos pirmos didės MMA 20 procentų, o paskui metų pabaigoje – dar 20. Ir, kaip sakė laimingas “tėvas”, Vyriausybės vadovas A.Butkevičius irgi tokias galimybes matąs. Jaudinantis bendras matymas dėl rūpesčio “liaudimi”.

Šmaikštuoliai vos pasklidus kalboms apie jungimąsi, tuoj pat suskaičiavo, kad dabar teisėti lūkesčiai iš Darbotvarkės – 3309 litai MMA, nes 1509 siūlė vieni, 1800- kiti, o susijungus reikėtų sujungti ir siūlymus. Visgi, reikia turėti tikrai geras akis, kad matyti galimybes tokiems MMA  viražams, apie kuriuos kalba vis dar Darbo partijos vadovas. Nors Europos Komisija savo prognozėse ir teigia, kad Lietuvos ūkis augs kone sparčiausiai ES, visgi tai 3, o ne 33 procentų augimas. Svaigti apie MMA, ką tik per pusmetį padidintos 25 procentais, papildomą padidinimą bent kiek, o kur dar 40 per ateinančius dešimt mėnesių gali tik tas naivus pilietis, kuris įsivaizduoja, kad atlyginimai didinami taip, kaip vilkas animaciniame filmuke gaudė žuvį – užrašė ant lentos “kibk, žuvie didele” ir laukė, kol taip ir atsitiks.

Žinoma, kalbėtojas nėra koks paikis – jis tą puikiai žino. Taip puikiai, kad galėtų paskelbti, kokio dydžio vidutinį atlyginimą po MMA padidinimo pradėjo mokėti savo kontroliuojamų įmonių darbuotojams, pageidautina, atmetus įvairius vadovus. Bet charakteringos čia ne iš palubės nukabintos sumos. Charaktetingas Vyriausybės vadovo “pritarimo” paminėjimas. Kurgi ne-verslas ir viešasis sektorius iki šiol dar virškina  pastarąjį padidinimą, savivaldybės skundžiasi, kad joms pristigs lėšų, verslas renkasi tarp kainų didinimo ar etatų karpymo, kitos viešojo sektoriaus darbuotojų kategorijos ima ieškoti savo “teisybės”, nes jų atlyginimo atotrūkis nuo nekvalifikuoto darbo sumažėjo, o čia še tau, boba, devintinės… Dar 4o procentų per vienerius metus su tais pačiais biudžetais ir ta pačia ekonomine aplinka. Ir dar su Vyriausybės ambicija nuo 2015 m. įsivesti eurą, kuriai, atrodo,  pagaliau susiklostė išties palankios aplinkybės ir net infliaciją greičiausiai pavyktų suvaldyti, jeigu tik patys nepradėsime nesąmonių krėsti su administruojamomis kainomis ir biudžeto išlaidomis.

Apie euro naudą ir reikalingumą pakalbėsim kitąsyk. Bet užbėgant už akių, dvigubas MMA padidinimas per metus negali būti priešpastatomas eurui, nes tokio pasirinkimo tiesiog nėra. Euras yra ir jo galima siekti, o MMA didinimas dvigubai per metus yra tiesiog nesąmonė.

Žinoma, niekas ir neketina to daryti.  Bet Vyriausybės vadovo “pritarimo” paminėjimas nėra nei atsitiktinis,  nei ką. Taip nuo šiol atrodys darbas su “darbotvarke”. Štai užkalėme kuoliuką, o Jūs, gerbiamasis, dabar aiškinkitės visiems, ką ten matote ir kaip tai dera komplekte su euru, fiskaline drausme  ir elementariu sveiku protu. Mes juk Jums paslaugą jau padarėme – į Vyriausybės vadovus nesitaikome. Nors galėtume.. Tai malonėkite.. O todėl ir nesitaikome, kad galėtume tokiomis nesąmonėmis visą kadenciją Jus “trolinti”. Mes pasakome, Jūs pasakote, kad neįmanoma, mes pasakome, kad įmanoma, tik Jūs nemokate, o vat kai mus vienus išrinks, tai mes jau visą darbotvarkę ir programą pilnai įvykdysim, nes dabar partneriai neleidžia…Jūs sudarote darbo grupę. Mes raginame. Jūs blaškotės. Mums smagu.

Girdėta. Lietuva 2004-2005.  1-11-111-1111. Toks “trolibanas” vargiai pridės konstruktyvumo viešam diskursui, kai vieniems bus leista kliedėti absurdiškiausius pseudosiūlymus, o kiti tuo tarpu turės mandagiai  siūlyti viskam sudaryti darbo grupes procesui imituoti. Belieka tik tikėtis, kad kažkokia prasmė toje beprasmybėje vistiek bus. Tiesa, kol kas sunku atspėti, kokia.

Visų šių pareiškimų fone ypač žavi pono Uspaskich nuomonė, kad jis yra dešinysis ar centro dešinysis ir tokias savybes pagal jo liniją, suprask, paveldės ir “Darbotvarkė”. Paskelbta “Darbotvarkės” vizija, iš kurios atrodo, kad be dekretais stumdomo MMA ekonomikoje nieko nėra, labiau panaši į “Fronto” darbotvarkę, nei į ką nors bent kiek “dešinio”.

 

About ...

http://lt.wikipedia.org/wiki/Ingrida_Šimonytė

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

6 Comments

  1. Skeptickas
    Posted vasario 25, 2013 at 10:41 pm | Permalink

    +1, kaip sako interneto komentatoriai.

    Autorė teisi: pasekmės viešojo diskurso kokybei- siaubingos.

    Bet yra ir darbotvarkės privalumų: nemaža dalis tų, kurie balsuotų už Paksą, nė už ką nebalsuotų už Uspaskichą. Ir atvirkščiai. To pasekoje turim ne 1+1=2 ar, neduokDie, 1+1=3, o jau greičiau 1+1=1. Tokia tat partinė aritmetika.

  2. Nesvarbu
    Posted vasario 26, 2013 at 8:19 pm | Permalink

    na jeigu jau karta sutareme ivesti Eura 2015m. tai turime pasistengti, kad ir MMA atitiktu Euro standartus. Konvertuokim 1503 i eurus ir zingsniu arciau Europos atlyginimu, kad nebutu geda vokieciui ar danui i akis paziureti. O kad Darbotvarke (aut. pastaba: pavadinimas bendrinis zod. todel nepatentuojamas) bando apjungti savo elektorata o ne del jo kovoti tarp saves, nieko stebetino. Tik ar tam standartiniam rinkejui labai rupi, koks MMA bus..

    • Index
      Posted vasario 27, 2013 at 10:04 am | Permalink

      Kuo euras susijęs su MMA? Ir tokių “euro standartų” atlyginimų dydžiui nėra. 🙂

      Sėsk, du ir marš į delfi komentarus.

  3. Ruta
    Posted vasario 26, 2013 at 10:55 pm | Permalink

    jų susijungimą juk turi “leisti” teisingumo ministerija (ar kas?). Kažkodėl tikiu, kad neleis, kol vienas vienetas yra subjektas byloje. Na o jei leistų – gal tikrai būtų vienas minusas vietoj dviejų…

  4. Edma
    Posted kovo 1, 2013 at 3:01 pm | Permalink

    Gerbiu buvusia Fin. Ministre, straipsniai aiskus ir smaikstus. Vienas klausimas neramina, – Kodel JOKIA Vyriausybe ir JOKIE fin ministrai, nesiulo ir nesiekia mazinti viesojo Valstybes aparato – juk mazejant gyventoju tai logiskas zingsnis. nepopuliarus? Bet juk Konservatoriai ir Co buvusia kadencija pop-so nesivaike, rimtus darbus dare?

    • Posted kovo 1, 2013 at 9:47 pm | Permalink

      Na, finansų ministro rankose labai paprastas svertas – mažesnis finansavimas. Ir jau kam kam, o valdymo funkcijoms finansavimas buvo sumažintas pirmiausia ir ženkliai, galbūt todėl žmonės apie tai pamiršo. Gal Jūs manote, kad tas aparatas suvalgo pusę o gal net daugiau visų išlaidų? Taip nėra – 70 procentų išlaidų tenka soc. apsaugai, švietimui ir sveikatai, kai tuo tarpu valdymo funkcijoms (visų lygių- valstybės ir savivaldos) – 3 proc. Tai, kad sumažinus finansavimą dalis vadovų nutarė užuot pertvarkius struktūrą, imtis rezistencijos (eiti visokių neapmokamų atostogų) yra liūdna tiesa. Tačiau tiesa ir tai, kad kiti vadovai pasirinko ženklų struktūrų “suploninimą”, kad nuolat įtilptų į mažesnius išteklius. Apie tai, žinoma, laikraštyje Jūs vargiai paskaitysite, labiau apie Graužinienės “atrastus” kokius nors 50 tūkst. degalams, kas 36 mlrd. litų visų išlaidų kontekste tai jau tikrai yra absoliutus Seimo nario laiko švaistymas ir dramblių nematymas per muses.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos